Nagymamáink kertjében különleges helyet foglalt el.

Gyermekkorunkban nem volt olyan kert, ahol ne virágzott volna néhány ezekből a különleges növényekből. És nem volt gond, ha lehorzsoltuk a lábunkat, nagymamánk rögtön medvehagyma levél borogatást tett rá, ha esetleg megfáztunk, teát főzött belőle, vagy borogatást tett a mellkasunkra. De nagyapánk is rendszeresen fogyasztotta, mondván nehogy baj legyen a „ketyegőjével”.

A tengeri hagymát nem csak nagyszüleink használták gyógyítási célra, hiszen már az ókorban ismerték számos gyógyhatását. Hagymáját széles körben használják különböző betegségek kezelésére, mivel vízhajtó, hánytató, valamint köptető hatású gyógynövény. Nagyon jó vízhajtó, különösen folyadék-visszatartás esetén, mivel a benne található anyagok nem engedik a víznek a testben való túlzott mértékű felhalmozódását.
Serkentőleg hat a szívre, ezért szívelégtelenség kezelésére is használják a népi gyógyászatban.

A tengeri hagymának egyetlen virágzó hajtása van, ez díszíti az alatta levő nagy leveleket, a fehér virágú változatnak pedig sűrű szakálla. A tengeri hagyma levél nélküli lilás szárának tetején halvány vagy rózsaszínes fürtös virágzat nő. Évente egyszer virágzik, a virágzat 30-60 cm hosszan helyezkedik el a kocsány végén. A virágzat egyedi, olyan értelemben, hogy a virágok fürtökben nyílnak alulról felfelé.

A hagyma külsejének színétől függően a hatóanyagok összetétele eltérő lehet. A vörös tengeri hagyma széles körben elterjedt, de kétféle hagyma létezik: a fehér és a vörös. Mindkettő számottevő gyógyszer-alapanyagot tartalmaz, és mindkettőt használják a gyógyászatban különböző rendellenességek kezelésére. Mindemellett a vörös hagymájú változat, amelyet általában Algériában és Cipruson lehet megtalálni, szcillorozid nevű mérgező anyagot tartalmaz. Ezért többnyire a fehér tengeri hagymát használják gyógyászati célokra.

Alkalmazása:
Nem ajánlatos a növény hagymáját házilag gyógycélra felhasználni, mert a szükségesnél nagyobb dózis rosszullétet, hányást, akár mérgezést is okozhat. Leveleit
viszont bárki használhatja vágott, horzsolt bőrfelületre, kelésekre, körömágy gyulladásra, vagy égési sérülésekre (a népi gyógyászatban pikkelysömör esetén is alkalmazták). A seb okozta fájdalmat, sajgást pár perc alatt megszünteti, bizsergő, viszkető érzést okozva újabb pár percre. De ez már sokkal elviselhetőbb még gyermekek számára is, mint a sérülés okozta fájdalom. Fájdalomcsillapító hatása viszont eltörpül a tengeri hagyma igazi értéke mellett. Mert e növény levelének hatóanyagai a seb gyógyulási idejét EXTRÉM módon lecsökkentik. Mellékhatásként számolhatunk azzal, hogy a sérülés nyomai is sokkal halványabbak lesznek, sok esetben nyomtalanul el is tűnnek.

Vágjunk le egy akkora darabot a levél végéből, mely befedi a sérülést. Öblítsük le vízzel, törölgessük szárazra, majd kés fokával „klopfolgassuk” egyik irányba, majd ugyanúgy keresztbe. Akkor kész, amikor megfelelően nyálkás lesz a levél felülete, és ezzel a lapjával terítsük a sérülésre. Átköthetjük gézzel, vagy ragtapasszal. Szükség esetén ezt többször is ismételhetjük.
Alkalmazható úgy is, hogy a nyálkásra „klopfolt” levéllel naponta többször bekenegetjük a sérült bőrfelületet.



Igénytelen növény, semmi különleges bánásmódot nem igényel. Nyáron kiültethetjük a szabadba, de teleltetni fagymentes helyen kell. Tehetjük akár egy napsütötte ablakba is.
Kártevők ellen ne permetezzük (nem is nagyon támadják), és tápoldatozni is csak biotáppal ajánlott.

A tengeri hagyma hatóanyagai
A tengeri hagyma szívglikozidokat (0,15-2,4% bufadienolid, szcillarén A-t is beleértve), flavonoidokat, növényi nyálkát, illetve antociánokat tartalmaz. A szívglikozidok erős és aránylag gyorsan ható vízhajtó hatású anyagok.

Gyűjtés, betakarítás: A tengeri hagyma hagymáját rögtön virágzás után kell begyűjteni. Mivel nagyon erős a hatóanyag tartalma, érdemes inkább tengeri hagyma készítményeket vásárolni a gyógyszertárakban vagy a gyógynövényboltokban.

Tea készítése: Ha valaki otthon szeretne teát főzni, akkor nagyon gondosan ügyeljen az adagolásra. A hagymából csak 0,06-0,2 grammot szabad elfogyasztani. Mivel ez egy nagyon kis mennyiség, ajánlatos egyszerre egy fél liter keveréket elkészíteni a következőképpen: fél liter fövő vizet öntsünk ½-1 teáskanálnyi hagymára. A keveréket hagyjuk 10-15 percre ebben az edényben, majd miután eléggé lehűlt, tegyük hűtőszekrénybe. Ebből igyunk egy csészével naponta háromszor.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!