Gyógyulási esélyek, kezelési lehetőségek anorexia esetén

Anorexia nervosa-kezelés

Nutritív rehabilitáció: extrém fogyás esetén parenteralis vagy szondával történő táplálás – ennek a lehető legrövidebb ideig kell tartania.

Gyógyszeres terápia: Specifikus, testsúly-növelő hatása nincs. Komorbiditás esetén a megfelelő pszicho-farmakonok adása indokolt. Depresszió esetén, és a már elért hízás stabilizálására: antidepresszívumok. Pszichotikus tünetek: antipszichotikumok. Krónikus AN-ban ösztrogénpótlás is ajánlott. Étvágyfokozó gyógyszerek (például inzulin) hatástalanok, csak a beteg ellenállását fokozzák!

Pszichodinamikusan orientált terápia: mélylélektani megalapozottság (pl. traumatikus előzmények, szexuális viktimizáció, személyiségfejlődés diszharmóniái esetén).

Viselkedés- és kognitív terápia: a tüneti viselkedés, az ítéletalkotás torzulásainak korrekciója a célja.

Az anorexia kezelése

Súlyos lefogyás esetében a testsúly helyreállítása a terápia kezdeti célja. A kórházi felvétel eldöntésekor a súlyvesztés mértékét, a család kooperációját, a betegség tartamát és a beteg motiváltságát veszik figyelembe

Az egyéni pszichoterápiában a legnagyobb szerepe a viselkedés- és kognitív terápiáknak van. Emellett az érzelmi kifejezést és a testképzavar oldását elősegítő nonverbális terápiák, test-orientált terápiák (például a mozgásterápia) a hatékony megküzdő viselkedés elsajátítását szolgáló csoportterápiás eljárások értéke említendő.

A bio-pszicho-szociális modell határozza meg leginkább, mely a kialakulásra hajlamosító, kiváltó és fenntartó kockázati tényezőket egy modellbe integrálja.

Pszichológiai háttér

A fejletlen én, mely az önkontroll-funkciók zavarában, kommunikációs és érzelemkifejezési, valamint önérvényesítési nehézségekben, a megküzdési stratégiák hiányában, a felnőtté válástól való félelemben, túlzott megfelelésigényben.

Az anorexiás személyek a normálistól eltérően sok időt töltenek az ételekről, evésről, testsúlyról, testalkatról és az ezekhez kapcsolódó dolgokról való megszállott, kényszeres gondolataikkal. A korlátozó anorexiások esetében azt találták, hogy a gondolatok kontroll- és komfortérzést adnak. Az anorexiás betegek étrendi kezelése során, történjen az szájon át, szondán vagy intravénásan, fontos szabály, hogy kis (600-1000 kilokalóriás) adagokkal való kezelés után csak lassan növekedjen a napi bevitt energiatartalom. Egyidejűleg a vér megcsappant kalcium-, kálium-, magnézium- és foszfáttartalmát rendezik.

A gyomor és a nyombél kitágulása miatt az étkezés után hányingere támadhat, sőt hányhat is. A kezelése az ételt kis adagokban és bőségesen tartalmazzon emészthetetlen növényi rostanyagot, mert az megszünteti a székrekedést. Ezzel egyidejűleg a tápcsatorna mozgását fokozó gyógyszer és az enyhe has-hajtás is kedvező hatású lehet.

A pszichoterápiás eszköztár változatos: a kognitív-viselkedésterápiás, a hipno-behaviorális, a dinamikus feltáró pszichoterápia és a családterápia módszerén kívül számos más megközelítés is szóba jöhet. A terápia kezdetén minden esetben hasznos a beteg saját kontrollját fokozó étkezési napló vezetése. Gyógyszeres kezelésként általában antidepresszánsokat és benzodiazepineket használnak.

A táplálkozászavarokhoz társult pszichiátriai betegségeket, depressziót, pszichózist, kényszerbetegséget, addikciókat, impulzuskontroll - és személyiségzavart, dysmorpho-phobia, szociális fóbiát, pánikzavar, hypohondriát, disszociatív zavarokat, szorongásos kórképeket megfelelő gyógyszeres terápiákkal szükséges kezelni.

A pszichoterápiák kulcsa a torzult önértékelés, és kórosan megváltozott testkép korrekciója, erre különböző kognitív technikák, továbbá relaxációs módszerek alkalmasak.

A betegek 25–50%-a teljesen meggyógyul. A betegek egy részének a testsúly fenntartása nehézséget okoz. Depresszió és étkezési zavar, bulimia nervosa alakulhat ki. A betegek 5%-ában krónikus soványság vagy suicid (öngyilkossági kísérlet) késztetés alakul ki. Ha a testsúly a kor és testmagasság alapján várható súly 75%-ánál kisebb, intézeti kezelés szükséges. 40/percnél kisebb pulzus szám és 2,5 mmol/l-nél kisebb szérumkálium-szint sürgetővé teszi a kezelést. A kalóriabevitelt fokozatosan kell növelünk. Kezdetben 1500– 1800 kcal naponta, később 3000–4000kcal/napra növelhető. A cél 1-2 kg súlygyarapodás hetente. Fontos a D-vitamin pótlása is. Antidepresszáns megnyúlt QT esetén ellenjavallt.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!