Mit ehetünk, ha mellőznünk kell a kenyeret és a péksüteményeket?!

Lisztérzékenység (cöliákia, coeliakia)

A glutén a búzafehérje egyik összetevője, melynek két fehérje frakciója a gliadin (alkoholban oldódó) és a glutenin.  A lisztérzékenység (glutén-érzékenység, cöliákia) a búzafehérje gliadin komponensével,  valamint egyes gabonafélék és az ehhez hasonló fehérje-összetevőjével, így az árpában levő hordeinnel és a rozsban található szekalinnal szembeni túlérzékenység. A vékonybél nyálkahártyája sorvadásnak indul, a bélbolyhokon keresztül történik a tápanyagok hasznosítása, a betegség súlyos felszívódási zavarokhoz vezet.

A vékonybél nyálkahártyájának gyulladása miatt a bélboholy elhal, enzim-termelés csökken vagy megszűnik, ennek következtében emésztési és felszívódási zavar lép fel, baktériumok és gombák elszaporodnak a szervezetben.

A cöliákia (lisztérzékenység, gluténérzékenység) olyan autoimmun betegség és krónikus felszívódási zavar, amely genetikai alapon, környezeti provokációra alakul ki, és a vékonybél bolyhainak pusztulásával, valamint számos gyomor-bélrendszeren kívüli tünettel, társbetegségekkel jár. A megbetegedés nem gyógyítható, élethosszig fennálló, azonban a kórfolyamatot kiváltó tényezők ismeretében tökéletesen kezelhető. Eredete – az immunológiai és környezeti hatások mellett - genetikai tényezőkre vezethető vissza, hiszen az egyenes ági leszármazottak közel 10 százalékánál szintén kimutatható a glutén-érzékenység. A genetikai tényezők mellett - immunológiai és környezeti hatások is szerepet játszanak.

A zab avenin fehérjéje a legtöbb glutén-érzékenynél nem vált ki autoimmun folyamatot, a glutén-érzékenység enyhébb formáiban fogyasztható, de csak napi maximum 50-60g mennyiségben, súlyosabb formájában azonban kerülendő a zab.

Szabad fogyasztani: rizs, kukorica, köles amarant, quinoa, hajdina, szója, hüvelyesek (sárgaborsó, bab zöldborsó), szentjános-kenyérfamag-liszt, lupin liszt, guarmag liszt, nyílgyökér-liszt, manioka-liszt, tápióka-liszt, tara-gumi, xantán-gumi, burgonya, köles, quinoa, cirok, teff, tápióka, manióka, zöldségek, gyümölcsök, illetve a legtöbb, alacsony feldolgozottsági fokozatú állati termék: húsfélék, halak, tejtermékek.

Tilos fogyasztani: búza, árpa, rozs, zab tritikálé, (dara, korpa, szójaszósz) hidrolizált búzafehérje (durumbúza, tönkölybúza), szejtán, sikér, sör, vodka, whisky, maláta, gabonakávé. Illetve ezeknek a gabonáknak a hibridjeit (tritikálét), illetve italok közül a vodka, gin, sör és whiskey.

Rejtett formában sikért tartalmaz: táplálék-kiegészítő, gyógyszer, fogyasztó-ital, importált zöldalma, mirelit hasábburgonya, konzerv, kész és félkész étel, ételízesítő, tejdesszert, joghurt, kefir, tejföl, holland sajt, húskészítmény, puding, öntet, leves-por, instant kakaó, kávé, tea, sütőpor.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!