Mindent ehetünk, csak figyeljünk oda a mennyiségekre, hogy megőrizzük az egészségünket és kivédjük a betegségeket!

A táplálás az anya-gyermek kapcsolatnak korai, fontos megnyilvánulása. Az étkezés, az étkezési magatartások jelzik a gyermek érzelmi fejlődésének megértéséhez szükséges kódokat. Ezzel magyarázható az, hogy az étkezéssel kapcsolatos problémák különösen a fejlődési szakaszok fordulópontjain éleződnek ki. Az egyén biológiai és érzelmi élete szorosan összefügg étkezési folyamatával.
A korai csecsemőkorban a pszichoszexuális fejlődés oralis fázisában a csecsemőt ért trauma, amely legtöbbször a valódi igényeinek fel nem ismeréséből fakadó éheztetés vagy túltáplálás, a trauma oralis szintű rögződését eredményezi. A táplálkozás örömszerző szerepe ezeknél az egyéneknél jelentősen megnő. Stressz során az egyén visszazuhan az oralis szintre és ez túlevéshez, elhízáshoz vezet.

Az étkezési zavarok több okra visszavezethető pszichoszomatikus betegségek, az okok között pedig genetikai, biológiai, pszichológiai és szociokulturális tényezők is találhatók.

Az étkezési zavarban szenvedő betegeknek gyakran van egyidejűleg más pszichiátriai betegségük, például depresszió, pánikbetegség, fóbia, kényszerbetegség vagy alkoholizmus. Az étkezési zavarban szenvedők 40– 80%-ának az élete során legalább egyszer előfordult major depressziós epizódja. Az étkezési zavar és a depresszió kapcsolatára hívja fel a figyelmet az is, hogy mindkét esetben hasonló neurokémiai eltérések figyelhetők meg, valamint az antidepresszáns kezelés mindkét betegségben hatékony. A fóbiák közül az étkezési zavarokban leggyakrabban szociális fóbia fordul elő, egyes becslések szerint 44%-ban. Az étkezési zavarban szenvedők 13%-ában figyelhető meg kényszerbetegség.

Az étkezési zavarban a hypothalamusnak jelentős szerepe van. A hangulat, az étvágy és az endokrin rendszer szabályozása közötti kapcsolatot a szerotonin és a noradrenalin jelenti. Mindkettőnek ismert a szerepe a depresszió kialakulásában. Ezen neurotranszmitterek nem megfelelő aránya szerepet játszik a táplálkozás zavaraiban.

Az evészavarok a felső és középső társadalmi rétegek betegségei. A jó szociális helyzetben lévőknél fordul elő, különösen olyan helyeken és foglalkozásokban, ahol a soványság a példakép, mint például balett-táncosok, modellek.

Az evészavarok szomatikus szövődményei

I. Szervrendszer Szövődmények

Gasztrointesztinális nyálmirigy-duzzanat, nyelőcső-gyulladás, csökkent motilitas, gyomortágulat, gyomor-repedés, hasmenés, hasnyálmirigy-gyulladás

Kardiovaszkuláris bradycardia (alacsony pulzus), hypotonia (alacsony vérnyomás), ritmuszavar, szívizom-atrófia (sorvadás), szívelégtelenség, hirtelen szívhalál, mitralis prolapsus (billentyű-elégtelenség)

Pulmonális bradypnoe (alacsony légzésszám), pneumomediastinum

Hematológiai anaemia, leukopenia, thrombocytopenia

Renális bővizelés (részleges diabetes insipidus, szekunder hyperaldosteronismus, toxikus vesebetegség), oedema (vizenyő)

Metabolikus kiszáradás, alacsony vércukor-szint, hypercholesterinaemia, a K-, Mg, Ca-, fosztátionok csökkenése, szérum-amiláz és májfunkciós próbák emelkedése 

Nőgyógyászati amenorrhoea, irreguláris menses, ovuláció-hiány, csökkent fertilitás, gyakoribb szülészeti szövődmények

Egyéb endokrin alacsony ösztradiol-, LH- és FSH- és T3-szint, hypothyreosis, dexametazon-nonszuppresszió

Neurológiai EEG-abnormalitások, epilepsziás rohamok, csökkent agytérfogat, polyneuropathia, myopathia (ideg és izom eredetű betegségek)

Ortopédiai csontritkulás, patológiás törések

Bőrgyógyászati száraz, repedezett bőr, hyperkarotinaemia, töredezett körmök, hajhullás, lanugo-szőrzet

Gégészeti rekedtség, hangképzési zavar, hangszalag-vérzés, - oedema, -polyp

Sztomatológiai fogkopás, xerostomia, szájnyálkahártya-irritáció, cheilosis, fogszuvasodás

Egészséges életmódhoz szükséges tanácsok

  • vitaminokban, ásványi anyagban, nyomelemekben szegény táplálkozás
  • mesterségesen előállított élelmiszer fogyasztása
  • gyógyszer szedés
  • stressz
  • mozgásszegény életmód
  • szennyezett környezet

Mind károsítják az egészségünket, szervezetünket megbetegítik.

12 pontos egészséges táplálkozás

1. Változatos étkezés, különböző ételkészítési módok. Ízleljünk meg más ételeket is!

2. Főzéshez és sütéshez margarint vagy olajat használjunk, zsiradék mellőzésével! Gőzölés és párolás, rántás helyett habarás konyhatechnikai tanácsok!

3. Ízesítés során fűszerek előnyben részesítése és só kerülése!

4. Édességet ne az étkezések között, főleg ne helyette, csak befejező fogásként tálaljuk! Cukor helyett, természetes édesítőszereket használjunk! Igyunk természetes zöldség-és gyümölcsleveket napi 2-3 liter mennyiségben! Csecsemőkorban mellőzzük a tápszereket, anyatejes szoptatást részesítsük előnyben! Hozzátáplálásnál szintén egészséges, idény zöldségeket és gyümölcsöket adjunk a babánknak, friss ivóvíz mellett!

5. Naponta fogyasszunk tejet és tejterméket, fontos a benne lévő kálcium az izommunkához!

6. A zöldségeket és gyümölcsöket több színvariációban, alaposan megmosva fogyasszuk naponta, nyersen, párolva, köretként tálalva is!

7. Rostfogyasztás az emésztésünk elősegítésére, barna-kenyér és péksütemény, teljes kiőrlésű gabonák, lisztek alkalmazásával készült kenyereket, süteményeket és péksüteményeket együnk!

8. Naponta 4-5 alkalommal, se túl bőségesen, se túl keveset együnk! Fontos, hogy nyugodt körülmények között, nyugodtan étkezünk, közben fogyasszunk cukor és szénsavmentes italt, vizet! Próbáljunk meg azonos időpontokban étkezni! Sovány húsok és halak fogyasztása bőséges mennyiségben,,mérsékelten a tojást és a tésztákat, hüvelyeseket (bab, borsó, lencse) ritkábban.

9. Szomjunkat szeszes italok, cukros üdítők mellőzésével csillapítsuk! Igyunk természetes zöldség és gyümölcsleveket, ivóvizet!

10. Nincsenek tiltott táplálékok, csak kerülendő mennyiségek! A helyes táplálkozás fedezi a szervezet minden élettani folyamatának energia és tápanyag felhasználását.

11. Rendszeresen mozogjunk, sétáljunk a szabadban, sportoljunk, edzünk!

12. Kerüljük az élvezeti szereket, mint a dohányzás, kávé-illetve alkohol-fogyasztás, kábítószerek-fogyasztását!

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!