Rá lehet venni a szervezetet, hogy harcoljon, küzdjön a daganatos betegséggel szemben.

Rák… egy szó, amely legtöbbünket szörnyen megijeszt, kétségbeesünk, hiszen a rettegett kór leggyakrabban halállal végződik. Még borzasztóbb a helyzet, ha egy gyereket támad meg a betegség, amilyen a medulloblastoma is, amely a gyerekkorban leggyakrabban előforduló rosszindulatú agydaganat egyik típusa.

Ahhoz, hogy jobban megértsük ezt a szörnyű betegséget, nemrég egy román civil szervezet interjút közölt Európa legjobb idegsebészével, az „agy szobrászának” tartott Leon Danaila-val.

– Mi az a medulloblastoma?

– Az egy agydaganat, amely az idegsejteket támadja meg. Leggyakrabban gyerekeknél alakul ki, és ha rosszindulatú, akkor sugár-, vagy kemoterápiát kell alkalmazni. A gyerekeknél sajnos a rák leggyakrabban rosszindulatú, és gyorsabban is fejlődik, mint a felnőttek esetében. De szerencsére vannak új gyógyászati lehetőségek. A sugár- és kemoterápián kívül megjelent egy új kezelési forma, mégpedig az immunológia, amely „megtanítja” a szervezetet, hogy miként vegye fel a harcot a rákos sejtekkel. Egyes szakemberek szerint az Egyesült Államokban pár év múlva az immunológia felválthatja a kemoterápiát. Romániában, de még a környező országokban sem tartunk még ott. Az, hogy ráveszed a szervezetet, hogy harcoljon, küzdjön a daganatos betegséggel szemben, fantasztikus dolog.

Minden emberi szervezet más. Van, akiknek az immunrendszere erősebb, mint az átlag, és én találkoztam is olyan beteggel, aki egy nagyon agresszív rákos betegségben szenvedett, mégis sok éven keresztül képes volt életben maradni, mert erős volt a szervezet védekező rendszere. A testünk úgy van felépítve, hogy képes legyen a betegségektől, akár a ráktól is megvédeni. Igaz, ez ritka, de volt már rá példa. Sok kutatásra, na meg pénzre lesz szükség ahhoz, hogy az immunológiával halálos betegségeket tudjuk meggyógyítani. Szerintem erre legalább 15–20 évet még várni kell.

– Melyek az agydaganat tünetei? Mire figyeljenek oda a szülők?

– Mozgási és egyensúly rendellenességek, zavarok, fejfájás, látásromlás, halláskárosulás, arcfájás, hányás. Attól függ, melyik idegpályát támadta meg a kór. Érdemes azonnal orvoshoz fordulni, mert a betegség korai szakaszában még adott a lehetőség a műtétre, később már a túlélés esélye drasztikusan csökken. Forrás

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!