A nemi élet jótékony hatása a testsúly csökkentésre, a bőr feszesítésre, és az izomtömeg növelésre.

A szex, mint fogyasztószer

A szex nem helyettesíti az edzőtermi látogatásokat, de hozzájárul ahhoz, hogy jó kedved legyen. Egy 65 kg-os nő 6 perc aerobikkal kb. 42 kalóriát, ugyanennyi kerékpározással 52 kalóriát, közepes tempójú futással pedig 80 kalóriát éget el, heti 3-5 alkalommal, legalább 30-45 perces kardio jellegű sportolással zsírégetés gyanánt.
Egy kb. 70 kg-os férfi egy órányi szexszel 210 kalóriát éget el, ami megfelel egy kényelmes 4 km/órás séta tempójának. Egy átlagos ember 200 kalóriát éget el egy szenvedélyes 30 perces menet során, de ez a szám függ az illető nemétől, habitusától és életkorától is.

Vagyis minél tüzesebb valaki, annál többet fogyhat egy-egy aktus során!

Fekvés közben több, 56 kalóriát használunk fel, mint ami az alapanyag-cseréhez szükséges (50 kalória/óra), hiába a forgolódás és nézés csak 6 kalóriával többet igényel. Az ülés 72 kalóriát fogyaszt, vigyázban álláskor viszont 82 kalória az igény óránként.
6 perces átlag szeretkezés alatt, előjáték nélkül, egy átlag testfelépítésű, középkorú ember szervezete 21 kalóriát éget el, ha néhány akrobatikus elemet vagy 15 perces aktust számolsz, akkor kb. 52 kalória az energia-befektetés.

Egy átlagos szexuális együttlét során a férfiak 100, a nők 69 kalóriát égetnek el. Ha hetente háromszor szexelnek, akkor megközelítőleg 15.000 kalóriát égetnek el egy évben, amit befolyásol, hogy milyen pózt, mozgásformát és intenzitást választanak az ágyban.

  • A pénisz szájjal izgatása 24 kalória/óra
  • A hangos szex 5 kalória/óra
  • Mély, sikoltozó orgazmus 24 kalória/óra
  • Durva petting 90 kalória/óra
  • Férfi önkielégítés 101 kalória/óra
  • Női maszturbáció 69 kalória/óra
  • Csikló orgazmus 52 kalória/óra
  • Misszionárius póz 32 kalória/15 perc
  • Lovagló póz 62 kalória/15 perc
  • Kutyapóz 39 kalória/15 perc

Egy élénk, 1 órás ágyjelenet kb. 200 kalóriát éget el, ami annyi, mint 10 perc futás. A szex fárasztó is tud lenni, ha mindent beleadunk, és ha a saját és partnerünk igényeit is szeretnénk kielégíteni, felér egy hosszú edzéssel a konditeremben. A 10 percen át tartó intenzív csókolózás 100 kalóriát éget el, attól függően milyen testhelyzetben és mekkora szenvedélyességgel csókolózunk.
A nagyon alacsony energia-bevitellel működő diétáknál a súlyvesztés rövidtávon gyorsabb, míg a kevésbé szigorú (napi 800-1200 kalóriát engedélyező) fogyókúráknál, hosszútávon nincs jelentős különbség a két módszer között.

A szex kiegészítő mozgásnak ideális, komoly fogyás azonban nem várható, de karbantartja az izmokat, feszesít, hajlékonyabbá tesz és átmozgatja az egész testet. Szexuális tevékenység során szív munkája fokozódik, a pulzus-és légzésszám megemelkedik a véráramlás felgyorsul, a vérnyomás nő, így a szexet felfoghatjuk egy közepesen intenzív kardio-edzés típusú testmozgásként, ami segíti a megfelelő erőnlét fenntartását.
A testedzés ezen formája jótékony hatást gyakorol a vér koleszterin-szintjére és hangulatjavító hatású. Jó a reumás fájdalmakra, mert a rendszeres és változatos szeretkezés átmozgatja az izmokat és ízületeket, a felgyorsult véráramlás kimossa a felhalmozott salakanyagokat.

Lassabb tempójú szeretkezés esetén alkalmanként 208 kalóriát, átlag intenzitású együttlétkor 296 kalóriát, szenvedélyes szex során 383 kalóriát égetsz el. Az élvezeten túl 20 percnyi csókolózással 200 kalóriától szabadulhatsz meg, ami összehasonlításként több, mint a lakásunk kiporszívózása során felhasznált energiamennyiség...

Várjuk a hozzászólásokat, a véleményeket és a javaslatokat ezzel kapcsolatban!

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!