Olyan méregtelenítő hatása van, hogy a szervezetet szinte teljesen áttisztítja.

A lándzsás útifű vagy keskenylevelű útifű – népies nevén kígyófű, gyíkfű – trágyázatlan mezőkön, réteken, utak mentén, parlagon hagyott területeken nő Még az aszfalt rései között is áttör. A kertünkből jól ismerjük, mint gyomnövényt.

A nagy útifű (Plantago major) ritkábban fordul elő a mezőn, inkább elhagyott szántóföldeken, útszéleken, a száraz fűben és szintén gyomnövényként a kertben találkozhatunk vele. Népiesen nagy útilapunak is hívják.

Bár mindkét növény hasonló hatóanyagokat tartalmaz, a népgyógyászat és a gyógyszeripar is a lándzsás útifüvet részesíti előnyben légúti megbetegedésekre, míg a nagy útifüvet sebekre javasolják.

Mindkét útifüvet akkor szedjük, mielőtt a virágok erős szára megjelenik. Érdemes az újonnan hozott, egészséges leveleket gyűjteni. Lehetőleg száraz, napfényes, teliholdas időben gyűjtsük.

Az útifű keserűanyagokat, labenzimet, flavonoidokat, illóolajat, aukubint és káliumsókat tartalmaz. Ezen kívül a levelek baktériumölő hatóanyaggal is rendelkeznek. 

Az alábbi problémák esetén alkalmazhatjuk sikerrel:

 • Levével, tinktúrájával való öblögetés enyhíti a szájüregi gyulladásokat.
 • Torokgyulladásnál egészítsük ki orvosi zsályával ( 1:1 arányban)
 • Nyálka- és hurutoldó. Önmagában szirupként alkalmazva vagy kakukkfű 1:1 arányú keverékéből készített tea, szirup hatékonyan gyógyítja a légúti megbetegedéseket.
 • Megfázás, torokgyulladás, köhögés után, vagy alatt, jelentkező nehéz légzés, mellszorulás esetén azonnal kezdjünk el tea vagy levélborogatást tenni a mellre útifűből, és igyunk zilizgyökér, édesgyökér, tüdőfű, martilapu, kakukkfű,  keverékéből teát, napi 3-4 csészével, jó melegen. Ez a keverék megakadályozza a tüdőgyulladást és a mellhártyagyulladást. Elhanyagolt köhögés vagy erős dohányosok megfázásukra azonnal ezzel, vagy hasonló keverékkel kezdjék kúrálni magukat.
 • Vérzéscsillapító hatása nem csak a felszíni sebek kezelésénél bevált, hanem nyersen fogyasztott leve belső fekély vagy gyulladás csillapítására is alkalmas.
 • A gyomorsavtermelést enyhén visszafogja, a gyomorégést csillapítja.  Gyomor és bélhurut esetén teáját jó melegen fogyasszuk. Görcsölés esetén külsőleg pakolást is tehetünk az adott testrészre.
 • Teafőzete máj- és hólyagbántalmak esetén is ajánlható.
 • Az útifű méregtelenítő hatású is, hiszen a teljes anyagcserére hatással van.
 • Vizelethajtó hatása miatt képes csökkenteni a vér húgysavszintjét, fertőtleníti a vizeletkiválasztó rendszert.
 • Sebgyógyító hatása régóta ismert. A friss levelek erezetének beirdalása után a levél fonákjával tegyük a gyulladt, sebes bőrre, kötözzük át és fél naponta cseréljük. használhatjuk csípésre, ekcémás felületek és aranyér kezelésére is. Kiválóan alkalmazható nehezen gyógyuló lábszárfekély esetén is. Először felfokozhatja a fájdalmat, de 10-15 perc elteltével fájdalomcsillapítóvá válik és nyugtatólag hat.
 • Leve a kövirózsához hasonlóan alkalmas a fülfájással járó hallójárat-gyulladás kezelésére.
(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!