Így teheted biztonságossá a használatát.

1. Romolhat a hallásképesség

Ha túl hosszú ideig, hangosan hallgatod fülhallgatón keresztül a zenét, a fül érzékeny szerkezete károsodhat. Egy hangosan bőgő motor hangja közel 100 decibellel szól, ami 30 perc alatt akár tönkre is teheti a füledet, ehhez képest egy 70%-os hangerőn fülhallgatóval hallgatott zene 85 decibelt produkál, így el kell gondolkodnunk, hogy megéri-e kockáztatni? Egy huzamban maximum 60%-os hangerőn, legfeljebb 60 percig ajánlott fülhallgatóval hallgatni.

2. Fülfertőzést is kaphatsz

Az első és legfontosabb szabály, hogy sose osztozz a fülhallgatódon másokkal! Ha másokkal közösen használtok egy fülhallgatót, az a baktériumok melegágya lehet. Emellett a használata során, mivel gátolja a füljáratok szellőzését, lehetővé teszi a baktériumok számára a jobb megtelepedés lehetőségét. Első használat előtt is érdemes lefertőtleníteni az újonnan vett fülhallgatót, de a rendszeres tisztításától sem szabad megfeledkezni.

3. Elvonhatja a figyelmedet, aminek akár végzetes hibához is vezethet

Ha már használtál fülhallgatót, akkor tudod, milyen könnyen ki lehet zárni általa egy kis időre a külvilágot, ami sokszor hasznos, viszont vannak olyan helyzetek, amikor ez akár életveszélyes is lehet. Biciklizés, vezetés, vagy akár egyszerű sétálás közben ne hallgasd sose maximum hangerőn a zenét, mert nem fogod észrevenni a külső hangjelzéseket.

4. Szédülést okozhat

Mivel az egyensúlyközpont a belsőfülben található ezért az intenzív hanghullámok ezt is befolyásolják. A túlzásba vitt fülhallgató használata megbolygathatja az egyensúlyközpontot, ami szédülést, akár hányingert és kábaságot is okozhat.

5. Sugárzásnak teszed ki magad

Ha vezeték nélküli (Bluethooth-os) fülhallgatód van, akkor használata során olyan alacsony frekvenciájú sugárzásnak vagy kitéve, mely cseppet sincs jó hatással a szervezetedre. Az Egészségügyi Világszervezet friss, 2018-as kutatása eredményei azt támasztják alá, hogy az ilyen alacsony frekvenciájú rezgések olyan biológiai hatásokat produkáltak a kísérleti patkányok szervezetében, melyek miatt a bennük lévő karcinogén elemek felerősödtek. Ezen eredmények a lapján a kutatók tovább dolgoznak, hogy az ember esetében is pontos eredményeket kapjanak.

Hogyan tehetnéd biztonságosabbá a fülhallgató használatát?

  • Sose vásárolj használt fülhallgatót és az újonnan vásároltat is fertőtlenítsd le.
  • Maximum 80%-os hangerőn és maximum 90 percig hallgass vele bármit is.
  • Ne erőltesd minél jobban a füledbe.
  • Vezetés, sétálás, biciklizés közben ne hallgass hangos zenét.
  • Ha használata után szédülést vagy egyensúlyproblémákat tapasztalsz, fordulj orvoshoz.
  • Győződj meg, hogy az érintkezéseknél a műanyag bevonat jól szigete.
 
(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!